Liofilizirano voće i povrće
Liofilizacija ili također sušenje voća smrzavanjem, relativno je nova tehnološka metoda u kojoj se voće smrzava prije nego što se smanji okolni tlak. Voće prolazi kroz tzv. sublimaciju, pri kojoj se smrznuta voda isparava direktno u vodenu paru, čime se iz voća uklanja 99% vode. Voće je smješteno unutar vakuumske komore, gdje je temperatura ispod točke smrzavanja. Temperatura se polako povećava, a čestice vode prelaze u plinovito stanje, a da nikada ne postanu tekućina. Pri tome je očuvana struktura voća i njegova nutritivna vrijednost.
Danas ova metoda doživljava pravi boom, jer je to prilika da uživate u voću poput jagoda, malina ili kupina čak i zimi, a da mu ne nedostaje specifičan okus. Jedan od uobičajenih mitova je da liofilizirano voće sadrži više šećera nego svježe voće. To je mit. Pravi razlika je u koncentraciji šećera, a ne u njegovoj količini.
Zašto odabrati voće sušeno smrzavanjem?
- Voće zadržava svoj prirodni okus.
- Očuvani su svi vitamini i minerali.
- Duži rok trajanja.
- Idealno za putovanja, jer teži samo nekoliko grama.